Suşi, leziz tadı nedeniyle bütün dünyada ünlü bir Japon yiyeceğidir. Sağlıklı bir seçenek olup olmadığından emin değilseniz, suşi hakkındaki bu makaleyi okumak yararınıza olacaktır.
Suşi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyaya tanıtılan geleneksel bir Japon yemeğidir. 1960'lar civarında California eyaletinden ABD'ne girmiştir. Bir Japon şef geleneksel suşiyi amerikan zevkine uygun biçimde değiştirmiş ve "Kaliforniya rolls" adıyla sunmuştur. Kalifornia rolls, tüm eyalette oldukça popüler bir hale geldi ve hala aynı isimle anılmaktadır. Suşi, dünyanın diğer bölgelerinde de aynı zamanlarda popüler olmuştur. Suşiden gurmelerin yanı sıra sağlık bilinçli insanlar tarafından da övgüyle söz edilir.
Suşi Nedir?
Bir çok kişi arasında sushinin çiğ balık olduğu konusunda yanlış bir algı vardır. Bu bilgi kısmen doğrudur. Suşi aslında sirkeli pirinç anlamına gelir. Sebzeler ve bazı durumlarda balık ile süslenmektedir. Üzeri balık ile süslenmiş suşiye "nigiri" denirken, sadece bir parça çiğ balıktan oluşan suşiye "sashimi" denir. Bir çok kişi sadece çiğ balık olduğunu düşünerek, suşi yemeklerini tatmaktan çekinmektedir. Oysa otantik bir suşi barını ziyaret ederseniz, wasabi ve soya sosu ile servis edilen çok farklı suşi çeşitleri göreceksiniz. Suşi yemeklerinin çoğu, nori denilen bir deniz yosunu ile birlikte gelir.
Suşi Sağlık İçin Faydalı Mıdır?
Suşi, en sağlıklı ve besleyici gıdalardan biri olarak kabul edilir . Bunun nedeni geniş bir yelpazede sebze ve balık türlerini içermesidir. Balık, kırmızı ete göre daha sağlıklıdır ve kalorisi çok azdır. Otantik suşi yemekleri az yağlı balık çeşitleri kullanılarak hazırlanmıştır. Suşi hakkında hatırlamanız gereken bir şey, en çok faydayı düşük miktarlarda tükettiğinizde sağlayacak olmanızdır. Japonların inanılmaz derecede sağlıklı kalmalarının nedeni; onların zarif, düşük yağlı beslenmeleri sayesindedir. Ne yazık ki, batılılaşmış suşi versiyonları ağırlıklı olarak krema ve çeşitli soslar eklendiği için kalori ile yüklüdür. Ayrıca batılılaşmış suşi yemeklerinde ton balığı, sarıkuyruk, kılıç balığı gibi yüksek yağ içeren balık çeşitleri kullanılmaktadır. Basit ve geleneksel suşi yemeği yaklaşık 160 kalori içerirken, batılılaşmış suşi yemekleri birlikte servis edildiği sosların türüne bağlı olarak 800 kaloriye kadar çıkabilir.
-Kolesterol İçin Suşi:
Suşi çoğunlukla balıktan yapılır. Balık ise omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Omega 3 yağ asitleri tıkalı damarları açmaktadır böylece tıkanmış arterlerin neden olabileceği tehlikeleri hafifletmektedir. Atardamarların tıkanması çoğunlukla kötü kolesterol nedeniyle olur. Suşi vücuttaki kolesterol seviyelerini azaltmaz ancak, kesinlikle kolesterol tarafından yapılan hasarı tersine çevirir.
-Kilo kaybı için Suşi:
Yukarıda belirtildiği gibi suşinin kalorisi çok düşüktür. Eğer düzenli olarak suşi tüketirseniz ondan yararlanabilirsiniz. Temelde kilo vermeniz açısından faydalı olup olmayacağına karar verecek olan suşinin neler içerdiğidir. Balıktan yapılanların kalori ve yağ oranı düşüktür; ancak yine de bu durum kullanılan balık türüne bağlı olacaktır. Kızarmış balık içerenlerden ve kremalı soslardan uzak durun. Daha az kompleks karbonhidratlara sahip olan beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç tercih edin. Ayrıca Amerikan standartlarına göre hazırlanmış suşileri fazla miktarlarda tüketmeyin! Gerçekten suşiden fayda sağlamak istiyorsanız küçük porsiyonlar halinde yemeye çalışın.
-Cilt için Suşi:
Suşi yapımında kullanılan deniz yosunu nori, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu nedenle cildiniz için kesinlikle harikadır. Ayrıca suşi yapımında kullanılan balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri cildiniz için harikalar yaratır. Harika bir cilt elde etmek için düzenli suşi yemelisiniz.
-Diyabet için Suşi:
Bu konuda suşinin faydası, suşi yemeğinin türüne bağlı olacaktır. Diyabet hastalığında bazı diyet kısıtlamaları olduğundan dolayı, suşinin içerdiği pirinç bu hastalar için zararlı olabilir. Ancak pirinç içermeyen balıktan yapılan sashimi gibi diğer suşi türlerinin rahatlıkla tadını çıkarabilirsiniz. Bu suşi türleri diyabet hastaları için oldukça sağlıklı bir yemek alternatifi olacaktır.
Bu makaleyi okuduktan sonra suşi ilgili tüm şüphelerinizin temizleneceğini umuyoruz. Suşiden maksimum faydayı elde etmek için küçük porsiyonlar halinde tüketmeniz gerektiğini unutmayın!
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.