Su, insan vücudunun en temel ihtiyaçlarından biridir. Kanın %92'’si, kemiklerin %22'’si, kasların ve beynin % 75'’i ve toplamda vücudumuzun yaklaşık 3'’te 2'’si sudan oluşmaktadır. Vücudumuz adeta suyla çalışan bir mekanizma gibidir ve yeterli suyu alamadığı takdirde vücutta rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Yetişkin bir insanın günlük en az 2. 5 litre su içmesi gerekmekte ve bu oran yaş, vücut ağırlığı gibi etkenlere bağlı değişebilmektedir. İçtiğimiz suyun kalitesi bu noktada çok önemlidir.
Günümüzde hızla gelişen sanayileşme, tarımda ilaçlama gibi nedenlerle sularımız oldukça kirlenmiştir ve temiz su bulmak neredeyse imkansızdır. Şehir şebeke sularına kurulan arıtma sistemlerinin sayısı gün geçtikçe artsa da, su evimize gelene kadar su depolarında ve şebeke boru hatlarında tekrar kirlenmektedir. Sağlıklı su içebilmek adına tüketilen damacana sular insan sağlığını tehlikeye atıyor. Sağlıksız koşullar nedeniyle kapatılan su fabrikaları, buna örnek teşkil etmektedir. Diğer taraftan damacana sular, her ne kadar hijyenik koşullarda üretilmiş olsa dahi, saklandıkları ambalajları dolayısıyla yine risklidir. Kullanım süresi ve bekletildiği ortam dikkate alınmadığında ölümle sonuçlanan enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Ters ozmos (reverse osmosis, R. O. ), doğadaki ozmos olayından esinlenilerek kullanılan bir yöntemdir. Yarı geçirgen membran tarafından, temiz suyun geçirilmesi ve suyun içerisindeki eriyik halde bulunan tuzlardan, ağır metallerden, virüs ve bakterilerden arındırılması işlemidir. Reverse osmosis su arıtma cihazları, bu prensibe göre çalışmaktadır.
R. O. su arıtma cihazları temel olarak 5 aşamadan oluşmaktadır:
*Sediment filtre; suyun ilk girdiği filtre'dir. Sudaki kum, pas gibi ilk derece maddeleri tutar.
*Granül aktif karbon filtre; sudaki kloru, bulanıklığı tutar.
*Blok karbon filtre; yine kloru, bulanıklığı, organik madde, koku ve partikülleri ayrıştırır.
*Membran filtre; bu cihazların kalbi olarak nitelendirebileceğimiz membran filtre, esas arıtım görevini yapar. 0. 0001 mikronluk yarı geçirgen bir zara sahiptir ve sudaki ağır metal, bakteri, tuz ve kimyasal maddeleri ayrıştırır.
*Post karbon tatlandırıcı filtre; sudaki kokuyu alır ve tat düzenler. Su arıtma cihazları denildiğinde insanların aklına ilk gelen sudaki mineralleri öldürmesi oluyor. Bu cihazlara yukarıda belirtilen filtrelere ek olarak, mineral filtre ve ihtiyaca göre fonksiyonlu farklı filtreler de eklenebilmektedir. Mineral filtre, ters ozmos su kalitesini yükseltmekle birlikte, suya vücuda girmesi gereken oranda mineral katkısı sağlamaktadır. Düzenli bakımı yapılan(belirli aralıklarla filtreleri değiştirilen)bir su arıtma cihazından çıkan su, güvenle içilebilir.
Su arıtma cihazı alırken, ters ozmos prensibiyle çalışmasına, filtrelerinin kolay temizlenebilir olmasına, CE, NSF, SGS, FDA, WATERQUALİTY gibi belge ve sertifikalarının ve garantisinin olmasına dikkat edilmelidir. Bu şartları taşıyan bir su arıtma cihazı, kolay kurulumu ve kullanımıyla, her daim elinizin altında, kaynak suyu tadında ve güvenle içebileceğiniz su üretir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.