Ayak burkulması, günlük hayatın koşuşturması içinde sıklıkla rastlanan ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Önemsenmesi gereken ayak bileği burkulması, hele de birkaç kez olmuş ve de tedavi edilmemişse, tekrarlama riski yüksektir. Özellikle yüksek topuklu giyen kadınlarda ve spor yapan erkeklerde sıklıkla rastlanan bu durum, insana birkaç gününü hatta birkaç haftasını kolaylıkla zehir edebilir.
Ayak burkulması birkaç kez tekrarlamış ve kronik bir hal almışsa, mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Ayak burkulması çoğunlukla zeminin bozuk olduğu yerlerde dikkat edilmeden yürürken veya koşarken meydana gelebilir. Arazi şartlarında kaygan veya taşlı zeminin bol olduğu yerlerde çalışmak zorunda olan kişiler, spor yapan kişiler, topuklu ayakkabı giyen bayanlar, dikkat etmeden yürüyen kişiler ayağını rahatlıkla burkabilirler. Ama tabi şunu da unutmamak gerekir ki düz bir zeminde yürürken de ayakkabı içerisinde burkulmalar olabilir. Herkes ayak bileğini burkabilir. Önemli olan gerekli koruyucu tedbirleri alarak bir daha burkulmasını önlemektir.
Peki ayak bileği burkulmalarında nasıl davranmalıyız?
Öncelikle burkulan bölgeye hemen buz uygulaması yapılması gerekir. En az buz yapmak kadar önemli olan bir diğer husus da, ayağın yüksek bir yere koyulmasıdır. (Örneğin yatarken ayağın altına birkaç yastık koymak suretiyle ayağın kalp hizasından yüksekte durmasını sağlayabiliriz. Burkulan bölgeye buz uygulamak, oradaki kan dolaşımını yavaşlatıp iç kanamayı engelleyecek ve de burkulan bölgenin şişini indirecek veya daha az şişmesine neden olacaktır. Bu şekilde buz uygulaması ya da soğuk kompres yapılan bölge eczaneden kolayca bulunabilecek burkulma tedavisinde destekleyici jel veya sprey ilaçlarla daha kolay bir şekilde iyileşme sürecine girer. Özellikle burada dikkat edilmesi gereken bir başka husus da hastanın burkulan ayağının üzerine basmaması ve de istirahat halinde olmasıdır. Bandajla sardığı ayağını birkaç günü dinlenerek geçirdikten sonra ayağa kalkma isteği olan kişi, medikal ürünler satan bir dükkandan basit bir koltuk değneği alarak, tedavi sürecini kısaltır. Çünkü hastanın bu süreçte mümkün olduğunca burkulan ayağının üzerine basmaması gerekir. Eğer kişi çok ciddi bir burkulma geçirdiyse derhal hastaneye gitmelidir. Çünkü bazı burkulmalar alçı veya atel gerektirebilir. Ayak bileği burkulması olan kişiler bu hususlara dikkat ettiği takdirde hastalığın kronikleşmesinin önüne de geçmiş olur.
Ayak bileği burkulmasının zararları nelerdir?
Sıradan bir kaza gibi görünen ayak burkulması geride çok ciddi problemler bırakabilir. Tıpta osteokondrit adı verilen burkulma sonucu ayak bileğinin kıkırdak dokusunun zedelenmesi ile meydana gelen bir durum ortaya çıkabilir. Kıkırdak dokunun zedelenmesi beraberinde ödem oluşumunu getirir. Zedelenen kıkırdak doku bazı hastalarda tamamen yok olur ve kemik ortaya çıkar. Kıkırdak dokunun tamamen yok olması demek kemiklerde kirençlenme başlamasının sinyalerini yanıyor demektir. Burkulmaya bağlı bir ayak bileği kirençlenmesi meydana gelirse eğer işte o andan itibaren ağrılarınız artık kalıcıdır.
Ayak bileği burkulmasında beklenen durumlar nelerdir?
Eğer tedavi süreci tamamlandığı halde ayağınızda ağrı varsa, ayağınızın üzerine basarken sorun yaşıyorsanız osteokondrit olma riskiniz vardır. Aynı zamanda burkulma durumu kronikleşmiş olabilir. Burkulma sonrası uzun süre devam eden ağrılı durumların altında genellikle bir kıkırdak kırığı ya da ayak bileği ekleminin içini saran zarın, aşırı büyüyerek sıkışması yatar. Bu durumların bir hekim tarafından, ortopedi uzmanı yada fizik tedavi uzmanı tarafından MR yolu ile tespiti gerekir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.