Günümüzde bir çok insan televizyona sahiptir. Ve bir çok insan ortalama 3 saatten fazla zamanı televizyon başında geçirmektedir. Peki televizyon iletişimin doğru kullanarak mı geçirmektedirler? Cevabı tabi ki hayır. Birçok tv programı insanların sadece hoş vakit geçirmeleri için tasarlanmış olup, insanları farkında olmadan hantallığa ve zayıf bir beyne iten otomatik makine haline getirmektedirler. Şöyle izah edeyim, diyelim akşam 8:00 de en sevdiğiniz dizilerden bir tanesi var ve bu dizi ortalam 3 buçuk saat sürüyor. Siz bütün hayatınızı bu sevdiğinizi dizilere doğru yönnlendiriyorsunuz. Bu yönlendirmeniz içine, çocuklarınız, anneniz, babanız ve bütün sevdikleriniz giriyor. Siz onlarla ilgilenmek yerine zamanınızı o sevdiğiniz filmlere harcıyorsunuz. Ee diyeceksiniz ki, "bunun zararı neresinde stres atıyoruz". Evet stres atacaksınız, ama zamanınızın çoğunu boş bir kutuya bakarak, zamanınızın çoğunu tv başında geçirmek stres atmaktan çok, stres yaratmaya yöneliktir. Şöyle açıklayalım, araştımalara göre bilim adamları, TV nin yaydığı leptin ve ghrelin ışınlar hormonları etkileyerek vücutta hormonal dengeziliklere yol açar, ve buda insan vücudundaki hem piskolojik hemde fiziksel hastalıklara yol açmaktadır. Buda stres oranını artırmaktadır.
Gelin televizyonun zararlarını maddeler halinde inceleyelim;
- Bütün günü televizyon başında geçirmek insanın bağışıklık sistemine zarar vermektedir, ayrıca teleizyondan yayıyılan ışığın melatonini azaltması nedeniyle hormanol dengesizliklerin yanı sıra kansere bile yol açmaktadır.
- Çok televizyon izleyen çocukların ruhsal dengesizlik yaşaması, ayrıca erken ergenlikle karşıkarşıya kalmaktadırlar.
- Günümüzde artık çok rahat etkisini gösteren, şiddet, cinsellik, uygunsuz haber ve seviyesiz programlar insanların piskolojik rahatsızlıklara itmetedir. Bu ise bilinçsiz ve geri kalmış bir topluma hazırız demek anlamına gelmektedir.
- Bir çok programcı kendi reytingleri uğruna insanların zaaflarını kullanarak bizleri bir nevi "aptal" durumuna düşürmektedirler.
- Çok televizyon başında durmak, imsomnia gibi uyku problemine yol açmaktadır.
- Televizyon görsel içerik olduğundan, insanlara izlerken düşünme imkanı vermez. Beyinin tek lob'unu çalıştırdığı için, zeka gelişimine katkıda bulunmaz. (Belgesel tarzı bilgi içerikli yayınlar hariç. )
- Göz bozulmalarına neden olur.
- Dikkat dağınıklığı ve unutkanlığa yol açar.
- Çocuklarda televizyon karakterini örnek alarak, suç oranı artabilir. (Örnekleri vardır. )
- İnsanları gerçekten koparma ve hayalciliğe yönelik yaşam oluşturur. Bu ise büyük bir pisikolojik rahatsızlık haline gelebilmektedir.
- Kendi kültürünü unutma.
Evet televizyon aslında bilinçli kullanıldığında, insan hayatını oldukça kolaylaştıran bir iletişim aracı olabilir. Ne yazık ki insanlarımız artık televizyonun esiri haline gelmişken, bilinçli bir kullanım söz konusu değildir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.