Bingöl’'ün Solhan ilçesi Hazarşah Köyünde bulunan, Turna gölünün üstünde yüzen adacıklar sıradışı bir tabiat olayına sahiptir. Gölün çevresinde bulunan uzun ve sık otların yakılmasıyla keşfedilmiş alan, ‘"Yüzen Ada"’ adını almıştır.
Krater göl olarak belirtilen 38 hektarlık Turna Gölü, üç tarafı dağlarla çevrili olup düz arazi üzerinde bulunur. 300 m2'den fazla olduğu belirtilen göl, ıslahı durumunda 500m2 den fazla alana sahip olacaktır. Gerçek derinliği tespit edilememiştir. Varılabilen sonuçlar ise, 50- 60 metreden fazla derinliğe sahip olduğudur. Gölde toprak parçalarının ayrılmasıyla oluşan, birbirinden ve zeminden bağımsız 3 adacık bulunur. 3 adacığın ortalama çapı 10'’ar metredir. Adacıklar itilerek hareket etmekle birlikte, rüzgar etkisiyle bile hareket edebiliyorlar.
Göl, her mevsim beslenip su seviyesini korumaktadır. Suyu berrak ve tatlı olup, madeni tuzlar barındırmaz. Yüzen ada, Bingöl merkeze 45 Km. uzaklıktadır. Yolu stabilize olup, Bingöl-Solhan karayoluna 1, 5 km'dir. Turizmi doğal güzelliklere bağlı olan Bingöl şehri yaz ve kış aylarında yerli ve yabancı turist çekiyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınan ada 2006’'da doğa turizmine açılmıştır. Bingöl'ün turizm alanında gelişmesini sağlamak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce "Yüzen Adalar Tabiat Anıtı" olarak koruma altına alınan yüzen adalar için Solhan Kaymakamlığı'nca hazırlanan "Turizmin Anahtarı Yüzen Ada Projesi" hayata geçirilmiştir.
Bir çok festivaliyle eğlence merkezi haline gelen şehir, Yüzen Adanın tanıtımı için 2013 de '1. Yüzen Ada Doğa Coşkusu' adı altında bir festival gerçekleştirmiştir. Ülkemizin bir çok yerinde görülen yüzen adalardan en büyüğü Bingöl de bulunan “ Yüzen Ada”'dır.
Bilinen Yüzen Adalar
BİNGÖL: Solhan İlçesi, Hazarşah Köyü Turnalar Gölü’nde 3 tane.
ERZURUM: Olur İlçesi, Ormanağazı Köyü Sülük Gölü’nde 1 tane.
ADIYAMAN: Çat Baraj Gölü’nde sular kabarınca yüzen adalar ortaya çıkıyor.
KAYSERİ: Sultansazlığı’ndaki gölcüklerde yüzen saz adaları oluşuyor.
DENİZLİ: Işıklı Gölü’nün değişik kesimlerinde “hopa” denilen adalar.
İÇEL: Gülnar İlçesi, Demirözü Köyü Adalıgöl’e ismini veren ada.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.