02/12/2014 1:04
Deri, insan yaşamının devamı için çok önemli bir organdır. Derimizin bir bölümünün bile tahrip olması ölüme yol açabilmektedir. Çünkü, derinin tahrip olmasıyla birlikte vücutta önemli bir su kaybı yaşanmaktadır.

Derimizin yapısına genel olarak bakacak olursak;

Deri üzerinde yaşayan bakteriler bulunmaktadır. Bu standart flora adı verilen bakteriler derinin yapısında bulunmamaktadır. Ancak deri ile birlikte  bulunur. Bu bakteriler deriyi koruyucu işlevlerle donatılmıştır. Vücudumuzdaki standart flora bakterilerinin sayısı yaklaşık olarak bir trilyondur. İnsan vücudunda ter bezlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde standart flora bakterileri yoğunluk göstermektedir. Bu yararlı bakteriler yerleri değiştirildiğinde zararlı bir hale gelmektedir. Örneğin ayaklarımızda ya da bacaklarımızda bulunan bu bakteriler yüzümüze geçerse yüzümüzde hastalık oluşabilmektedir. Ayaklarımızı elledikten sonra ellerimizi temizlemeden yemek yediğimizde ya da ellerimizle gözümüze temas ettiğimizde bu bölgelerde hastalık oluşabilmektedir.

Vücudumuzun bazı bölgerindeki deri üzerinde çizgiler bulunmaktadır. Örnek olarak parmaklarımızda ve yüzümüzdeki çizgiler verilebilir. Bu çizgiler insanları diğerlerindan ayırt etmektedir. Bu kişisel kodlarla donatılmış çizgiler her insanda farklılık göstermektedir. Vücudumuzun büyük bir kısmının derisi ise düz bir şekildedir.

Derimizin bazı özelliklerini sayacak olursak;

- Deri vücudun su dengesini sağlamaktadır. Üst derimiz bilindiği gibi yapısındaki yağ bezeleri sayesinde su geçirmemektedir. Yani dışarıdan vücudumuza su girişi engellenmektedir. Bundan dolayı özellikle banyo yaparken vücudumuza aşırı su girişi engellenmektedir. Bu engellenmeyle birlikte vücudumuzdaki su dengesi korunmaktadır.

- Deri kendi kendini yenilemektedir. Derimiz zaman zaman dökülmektedir. Üst derimizde meydana gelen bu olay vücudumuzu kısa bir süreliğine etkilemektedir. Özellikle sürtünme ve yaralanmayla meydana gelen bu deri dökülmelerine alt deri müdahale etmektedir. Üst derinin alt kısmında kalan hücreler sürekli çoğalmaktadır. Bu şekilde yeni deri oluşumu sağlanmaktadır.

- Birçok zararlı ışın bulunmaktadır. Derimizi bu zararlı ışınlardan vücudumuzu korunmaktadır. Derimiz rengi itibariyle güneşten gelen ultraviyole ışınlarını uzaklaştırmaktadır.

- İnsan derisi dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sert hale getirilmiş keratin maddesi bulunmaktadır. Görünüşte yumuşak olan derimiz sert keratin maddesi aracılığıyla bir çok olumsuzluklara karşı bizi koruyabilmektedir.

- Deri vücut sıcaklığını dengede tutmaktadır. Bu durum sayesinde sıcak havalarda insanlar daha az bunalmaktadır. Çünkü insanlarda ter bezleri bulunmaktadır. Bu yüzden sıcak havalarda insanlar terlemektedir. Terleme sonucunda derimize kan dolmaktadır. Kanın derimize dolmasıyla birlikte vücut serinlemektedir.

- Canlılığı devam ettirir. Derimizin yaşamın devamı için hayati fonksiyonlara sahiptir. Su deri sayesinde vücudumuzda tutulmaktadır. Eğer deri olmasaydı vücudumuzda su kaybı olurdu. Bilindiği gibi az miktarda bile meydana gelebilecek su kaybı ölüme neden olmaktadır. Zaten ileri derecede yanma olaylarında insanlar ölmektedir. Bunun nedeni ise vücudun gazla miktarda su kaybetmesidir.

Üst derimizin alt tabakasında hücreler bulunmaktadır. Bu hücreler çoğalmakta ve şekli değiştirmektedir. En son halinde kıl oluşmaktadır. Vücudumuzun büyük bölümünde bulunmaktadır. Bu kıl oluşumu daha anne karnında iken başlamaktadır.

İnsan derisi üzerinde bulunan saçlar derimiz aracılığıyla sürekli uzama halindedir. Ancak bu saçlar zamanla dökülmektedir. İnsanlar saçlarının yaklaşık 1/5 ini 25 yaşına geldiğinde kaybetmektedir. Bu saç dökülmesi olayı yaşın ilerlemesiyle birlikte artmaktadır. Saçlar kafamızdaki yağ bezleri sayesinde beslenebilmektedir. Kıl kökünde bulunan hücreler her gün çoğalarak saçlarımızın uzamasını sağlamaktadır. Saçların dökülmesiyle uzaması orantılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bir yandan dökülen saçlar olurken diğer yandan yeni çıkan saçlar bulunmaktadır. Dökülen saçların yerinden yeni saç telinin çıkması ise biraz zaman almaktadır. Yaklaşık olarak 4 ay sonra yeni saç oluşumu gözlenmektedir.

Sakallardan bahsedecek olursak; haftada yaklaşık 3 mm uzamaktadır. Bir insan hayatı boyunca sakalını kesmediği taktirde sakallarının uzunluğu yaklaşık olarak 10 metreyi bulmaktadır. Kaşlarımız ise günde 0, 16 mm uzamaktadır. Görüldüğü gibi vücudumuzdaki kılların uzama miktarları farklılık göstermektedir. Bu insan derisinin mükemmel özelliklerinden biridir. Örneğin kaşlarımızın ya da kirpiklerimizin saçlarımız kadar hızlı uzadığını düşünecek olursak; hayat bizim için zorlaşmış olurdu.

İnsan derisinde bulunan tırnaklarda mükemmel bir  yapıya sahiptir. Sert bir keratin yapısına sahip tırnaklar ellerimizi kullanmamızda çok önemli işleve sahiptir. El parmaklarımızda ki tırnaklar ayaklara göre daha hızlı uzamaktadır. En hızlı uzayan tırnağımız ise serçe parmağımızda bulunan tırnaktır. Deri, üst deri ve tırnak arasında inanılmaz bir uyum bulunmaktadır.

Anlattığımız gibi insan derisi çok önemli işlevlerle donatılmıştır. İnsan yaşamı için çok önemlidir. Bazı organlarımızın olmaması durumunda canlılık devam edebilmektedir. Ancak deride görüldüğü gibi böyle bir durum söz konusu değildir.

 

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi