Kuşpalazı olarak bilinen bu hastalık çocuklarda görülen en şiddetli ve en sık rastlanan hastalıktır. Hastalık belirtilerini boğaz kısmında göstermektedir. Mikroplar sayesinde vücuda giren bu hastalık her çocukta görülebilir, halsizlik, yüksek ateş en büyük belirtileri arasındadır. Lenf bezlerinin şişmesi sonucu vücut bitkin ve soluk bir hal alır bu hastalığın nedenleri ve nasıl korunmamız gerektiği konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağım.
Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Hastalık az önce de belirttiğim gibi mikroplar sayesinde vücuda yerleşir bu mikroplar iki ucu yuvarlak çomakçıklar şeklindedir. Mikroplar vücuda yerleştikten sonra asla kana geçmezler, bulunduğu yerde üreyip çoğalarak iltihap şeklinde çoğalırlar. İlk aşamada yüksek ateş ve vücutta belirgin bir kırgınlık hissi ile ortaya çıkar, hastanın boğazında ve bademciklerinde beyaz ve iltihap şeklinde oluşumlar dikkati çeker. Boyundaki lenf bezleri aşırı şekilde şişme gösterir, tedavi konusunda geç kalınırsa kalp ritmi düzensiz bir hal alır, çarpıntı ve nefes darlığı hastalığı takip eder ve bir süre sonra daha büyük hastalıklara neden olabilir. Kuşpalazı hastalığı, yalnızca bir noktada bulunmayabilir farklı durumlarda farklı bölgelere hareket edebilir bu aşama hastalığın en tehlikeli kısmıdır ve hasta kendisini sürekli boğulacak gibi hisseder ve nefes alış verişi sıklaşır. Burun içinde başlayan hastalık diğer durumlara göre çok daha tehlikelidir, nezle halini alarak sürekli olarak kanamalara yol açar...Kuşpalazı burunda, boğazda, gırtlakta, kulakta görülebilir. En çok rastlanan boğazda olanıdır.
Kuşpalazı mikrobu aşırı bir hızla zehrini vücuda aktardıktan sonra tedavi konusunda geç kalınırsa hastalık ilerleyen aşamalarda felçlere yol açabilir. Boyundaki lenfa bezleri şişer, bu durumda direkt olarak doktora başvurulmalıdır, hastanın boğazında ve bademciklerinde görülen beyaz lekeler teşhis için kontrole alınır ve ilk tedavi bu aşamada başlar.
Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yıllardır kullanılan tedavi yöntemi günümüzde de geçerlidir, bu hastalık için hazırlanmış olan serum tedavinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Hastalığın durumuna göre doktor bu serumu adele içerisinden ya da direkt damardan verebilir. Antibiyotik kullanılmaya başlandığından itibaren bazı doktorların tercihi penisilinden yana olmuştur, penisilin tedavi süresini kısaltmakta ve daha kesin sonuçlar vermektedir.
Mikroplar kimi zaman hastayı zor durumda bırakabilir ve hastanın nefes almasını da zorlaştırır bu durumda ameliyat uygun görülebilir ve hastanın rahat nefes alabilmesi için uygun delikler açılır. Hastanın boğazlarında oluşan iltihaplar için gargaralar ve spreyler de ek olarak ilaç tedavisi şeklinde uygulanabilir. Hastalığın yoğun dönemlerinde kişinin beslenmesi sıvı yollu halledilmelidir. Sindirim ve yutkunma konusunda sorun yaşayacağı için hastaya verilen besinler hafif ıslatılarak sunulmalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.