Kalıtsal ve metabolik bir hastalık ülkemizde geri plana atılmış ve tedavi konusunda çok fazla tedavi yöntemi olmayan bir hastalık.  Genel anlamıyla zeka geriliği diyebiliriz. Proteinli gıdalardan tam anlamıyla faydalanamayan küçük çocuklarda görülen bu hastalık genelde bu ismiyle çok fazla bilinmiyor.  5-7 ay gibi süreçte fark edilmesi çok zordur ancak bu dönemden sonra bu hastalık kendini belli etmeye başlar. Davranışlar ve hareketler zeka geriliğini yavaş yavaş ortaya çıkarır.  Yaşıtlarına göre hareketleri belirgin bir şekilde farklıdır.  Bazı çocuklarda göz ve saç rengi anne ve babasına göre daha açık renkte ve daha belirgindir.

Türkiyede Fenilketonüri:

Avrupada doğan çocuklarda yapılan araştırmalarda bu hastalık 10. 000-30. 000 çocuk arasından seçilirken ülkemizde 3. 000-4. 000 doğan çocukta oranlanabilmektedir. Peki bunun nedeni nedir?; Beslenme düzensizliği birinci sorundur. Bunun yanı sıra teşhis konusunda ailelerin bilinçsiz olması ve önemsememesi diyebiliriz. Eğer hastalığın farkına erken varılır ve teşhis erken konulursa tedavi mümkün besinler sayesinde ve bu şekilde gerçekleştirilen tedavi süreci sonunda hastalık etkisiz hala getirilebiliyor. Beynin en hızlı geliştiği 8-10 yıl boyunca tedavi devam etmeli. Zeka geriliği olarak bilinen bu hastalık doğru beslenme sürecine bağlı, gerekli vitaminler ve buna bağlı ilaç tedavisi hastalık için önemli.

Bilinçli aileler sayesinde ülkemizde tedavisi gerçekleştirilen bir çok çocuk var. Şunu unutmayalım, tedaviden sonra tedbiri elden bırakmamanız gerekir çünkü bu hastalık bir anda kendini gösteren bir hastalık değil herkesin başına gelebilecek nitelikte yetersiz beslenme ve protein eksikliği sonucu sizleri esir alabilir.

Bu hastalığa yakalanan çocuklar;

- Davranış bozuklukları

- Anlamsız tavırlar sergileme

- Anlamsız cümleler kurma

- Oyuncaklarla kurulan farklı iletişimler kurma

- Düşünce farklılığı.

gibi belirtilerle karşınıza çıkabilir. Yazıda belirttiğim gibi erken teşhis gerçekleştirilirse hastalığın tedavisi mümkün bunun için daha bilinçli ve bu konuda hassas ailelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi