Doğada bulunan on binlerce hatta yüz binlerce bitkiden biri olan fesleğen, diğer bitkiler gibi bilinçli kullanıldığında pek çok sağlık problemine faydası bulunmaktadır. Güney Asya’dan dünyaya yayıldığına inanılmaktadır. Türkiye’'nin pek çok bölgesinde yetişmesine rağmen en çok görüldüğü bölgeler, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinin kıyı kesimleridir. Ballıbabagiller familyasına ait olan bu bitki, genellikle ılıman bölgelerde yetişmeyi sevmektedir ve tek yıllık bir bitki türüdür.
Fesleğen olgunluğa ulaştığı sırada, 20 cm. ile 60 cm. arasında uzunluğa ulaşabilmektedir. Üst katmanlarda yeşil olan yaprak rengi, aşağıya inildikçe kırmızıya dönmektedir. Fesleğen çiçeklerini yaz sıcaklarının sonuna doğru açmaktadır. Çiçekleri beyaz, pembe ve sarımsı tonlarda'dır. Fesleğen yaş iken yemeklerde ve salatalarda, kullanılabildiği gibi kurutularak ta kullanılabilmektedir.
İçeriğinde bol miktarda, K vitamini, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Yapılan incelemelerde antioksidan özelliği bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca fesleğen salatalarda da kullanılmaktadır, A vitamini, C vitamini, demir, mangenez ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Fesleğenin bu özelliklerinin yanı sıra balkonlarda ve evlerde süs bitkisi olarak ta kullanılmaktadır. Fesleğen salgıladığı koku sayesinde bulunduğu ortamlara sivrisinek gelmesini engellemektedir. Yani sinek kovucu özelliği bulunmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.