Türk Dermatoloji Uzmanı ve bilim adamı olan Behçet, 20 Şubat 1889 yılında İstanbul da doğmuştur. Küçük yaşta annesini kaybeden Behçet'i büyük annesi büyütmüştür.
İlköğrenimine o dönem Osmanlı topraklarına bağlı olan Şam da başlayan Behçet, öğrenimini 1910 yılında Tıp eğitimi alarak tamamlamıştır. Eğitim hayatı boyunca Latince, Fransızca ve Almanca öğrenmiştir. O dönem Osmanlı Devletinde tıp eğitimini sivil görmek yasak olması nedeni ile tıp eğitimini Gülhane Askerî Tıp Akademisinde görev yaparak tamamlamıştır. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra aynı okulda 1914 yılına kadar dermatoloji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar alanında ihtisas yapmıştır.
İhtisasını tamamladıktan sonra 1914 ve 1918 yılları arasında, Kırklareli Askeri hastanesine başhekim olarak atanmış ve orada aynı zamanda Dermatoloji Uzmanı olarak çalışmıştır. Daha sonra Tıp alanındaki bilgilerini genişletebilmek amacı ile Budapeşte'ye daha sonrada Berlin'e eğitim görmek için gitmiştir. 1919 yılında yurduna geri dönen Behçet, çalışmalarını bir süre yalnız devam ettirdikten sonra, Haliç Cinsel Hastalıkları hastanesine başhekim olarak göreve başlamış ve daha sonra da Vakıf Gureba hastanesine geçiş yapmıştır. Buradaki görevi sırasında şark çıbanı üzerine çeşitli çalışmalar yapmıştır. 1933 yılında, İstanbul Üniversitesi Deri hastalıkları Bölümünde profesörlüğe yükseltilmiştir. Bu görevde dört yıl kaldıktan sonra 1939 yılında, ordinaryüs profesörlüğe yükseltildi.
25 yıllık meslek hayatındaki çalışmalarını ve bu çalışmalardan elde ettiği bulgularını 1947 yılında Cenevre de yapılan Uluslararası Tıp Kongresi'nde açıkladı. Açıklamaları ile bilinmeyen bir hastalığın etkeninin özel bir virüs olduğunu ispatladı. Daha sonra Zürih Tıp Fakültesi'nin dermatoloji profesörlerinin ve kongreye katılan uzmanların da onay vermesi sonucu Behçet Hastalığına "Mörbus Behçet" adı verildi.
Behçet'e alanında yaptığı çalışmalar nedeni ile bir çok ödül verilmiştir. Mantar Hastalıkları ile ilgili yaptığı çalışmalar için Budapeşte Uluslar arası Dermatoloji Kongresi ödülü verilmiştir. Frengi ile ilgili yaptığı çeşitli araştırmalar içinde 1975 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülüne layık görülmüştür.
Hulusi Behçet in bir çok eseri de bulunmaktadır. Toplamda 196 eseri bulunan Behçet in en önemli eserleri, Emrazı Cildiyede Laboratuarın Kıyamet ve Ehemmiyeti, Klinikte ve Pratikte Frengi Teşhisi ve Benzeri Deri Hastalıkları, Halep Çıbanlarının Diyaretermi ile Tedavisi, Frengi Dersleri, Memleketimizde Arpa Uyuzlarının Menşei Hakkında Etütleri, Irsi Frengi Kliniği ve son olarak da Wassermann Hakkında Noktai Nazar ve Frengi Tedavisinde Düşünceler adlı eserleridir. Alanında yaptığı çalışmalar ile Dünya Tıp Tarihine adını yazdıran Türk Bilim Adamı Hulusi Behçet 1948 yılında vefat etmiştir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.