Kalın bağırsağın anüse açıldığı bölüm olan rektumun iltihaplanması sonucu meydana gelen hastalığa proktit denir. İdrar yaparken acıya sebep olan ve sürekli idrar gelmiş hissi yaratması en belirgin belirtileridir. Kısa süreli olabildiği gibi uzun süreli olma durumu vardır.
Kanser olan kişilerin kanser tedavisi gördükleri radyasyonların yan etkisi olarak, cinsel ilişki sonrası veya bağırsak enfeksiyonları sebebi ile oluşması yaygındır. Dışkıda görülen kan, balgam ve doku parçaları, kabızlık durumları, ağrı ateş ve ishal görülen kişilerin mutlaka bu hastalık sebebi ile tedavi merkezlerine gidip en kısa sürede tedaviye girmeleri gerekmektedir.
İltihaplı hastalık olduğu için hastalığın bulaşmasında bakteriler veya virüsler etkilidir. Hastalık cinsel yolla bulaşmış ise bu durun her iki kişininde hastalığı yaymalarına sebep olmaktadır. İdrar sırasındaki balgam, kan ve doku parçaları hastalığın cinsel yolla bulaştığına kanıt gösterilmekte, anüsün çevresindeki deri kabarcıkları ve su toplamaları görülmesi de diğer bulaşma durumları ile bulaştığını göstermektedir.
Tanı koyulması için tedavi merkezlerine gidilmesi, doktor tarafında anüs ve çevresindeki dokunun incelenmesi, idrar örnekleri alınması ve incelenmesi gerekmektedir. Gerekli durumlarda radyografik filmlerin çekilmesi ve hastalığın boyutunun görülmesi daha sağlıklı olmaktadır. Tanı koyulduktan sonra eğer hastalık bakteriler tarafından meydana gelmiş ise düzenli antibiyotik kullanılarak kolayca tedavi edilebilir. Fakat hasta olan kişi enfeksiyonu virüsler tarafından almış ise bu tedaviyi güçleştirmekte antibiyotik tedavisini işe yaramaz kılmaktadır. Doktorlar bu durumda hastayı hastanede gözlem altında tutarak durumun ciddiyetine göre değişebilen tedaviler uygulayabilirler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.