Şanlıurfa ili; Türkiye’'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve tarihi çok eskilere dayanan bir şehirdir. Şehrin tarihinin M. Ö. 1000 yılına kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Şanlıurfa'’da bulunan Göbekli tepe Höyüğü M. Ö. 11. yy. kurulduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ayrıca İbrahim Peygamberin ve Eyüp Peygamber’inde doğum yeri olduğu hakkında rivayetler bulunmaktadır. Şanlıurfa kent merkezinin MÖ. 9500 yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Tarih boyunca Şanlıurfa kenti; Ebla, Akkad, Sümer, Babil, Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans, Selçuklu, Eyyubi, Memluk, Timur, Akkoyunlular, Dulkadir Beyliği ve son olarak ta Osmanlıların himayesine girmiştir. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu antik şehir, tarihi ve turistlik yapıyı da sınırları içerisinde bulundurmaktadır. Her karışı tarih kokan bu kentteki görülmesi gereken en önemli yer, bütün dünyanın bildiği Balıklı göl'dür.
Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan balıklı gölün hikâyesi, üç büyük dine inananlarında peygamberliğini kabul ettiği Hz. İbrahim’in yaşadığı dönemdeki zalimlikleri ile halkına çok çektiren Nemrut ile İbrahim Peygamber arasında geçen olaylar sonucu oluştuğuna inanılmaktadır. Nemrut’un, Hz İbrahim’i küçük bir tepenin üzerine kurdurduğu mancınık ile tepenin dibinde yanan ateşe fırlattığına ve İbrahim Peygamber’in düştüğü yerdeki ateşin göle, ateşte yanan odunlarında balığa dönüştüğüne inanılır. İbrahim Peygamberin, düştüğü yerde oluşan göle "Halil-ür Rahman" gölü denilmektedir.
İbrahim Peygamberin ateşe atıldığını gören ve kendisine inanan Nemrut’un kızı Zeliha’da kendini ateşe atar fakat o da yanmaz. Zeliha'’nın ateşe düştüğü yerde de bir göl oluşur ve bu göle de "Ayn Zeliha Gölü" denilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.