Uykunun aşırı bölünmüş olması, kişilerin uykuda konuşmasına neden olabilmektedir. Bu durum kişinin uykuda konuşma olasılığını arttıran bir durumdur. Uykunun sık bölünmesine yol açan nedenler ise; özellikle sıkıntılı durumlar, piskolojik sorunlar ve gün içinde aşırı yorgunluk olabilir. Gün içinde yoğun tempoda çalışan, aşırı strese giren bireyler diğer kişilere göre uykuda daha sık konuşabilmektedirler. Özellikle depresif rahatsızlığı olanlar, işi nedeniyle beynini çok yoranlar ve kullananlarda uykuda beynin düşünce yansıması yaptığından dolayı uyurken konuşurlar. Uykuda konuşmanın bir diğer nedeni ise; aşırı uykusuz kalmak yada uykunun sık sık bölünmesidir. Uykusuz kalan kişilerde de uyku halinde konuşma görülebilir.
Uykuda konuşan birini uyandırmak gerekmez. Eğer çocukluk yaşta bu durum varsa çocuklarıda uyandırmamalıyız. Bunun yerine uykusunda konuşan, bağıran yada ağlayan kişiyi uyandırmak yerine tekrar uyumasını sağlamak gerekir. Vücutsal temaslarla uyuyan kişinin rahatsızlığını gidererek (örneğin saçını okşamak gibi) uykuya dalmasını sağlamak gerekir. Uykuda konuşan kişi kabus görüyorsa bile uyandırılmamalıdır.
Uyku esnasında kalkıp dolaşan kişinin, uyandırılmadan sakin bir şekilde tekrar yatağa yatırılarak uyuması sağlanmalıdır. Uykuda konuşma, tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Çünkü kısa süreli ve sağlığa zararlı bir durum değildir. Fakat uykuda hem konuşup hem de kalkıyorsak, yada kişi kendine zarar verecek hareketlerde bulunuyorsa, bu durum tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çocuklarda ise; gece uykusunda bağırma, konuşma yada sayıklama gibi durumlarda ise; çocuğun gün içersindeki stresinin azaltılması gerekmektedir. Bütün uyku bozuklukları tamamen olmasa da kısmen stres ve sinirliliğe bağlıdır denebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.