Bizlere genellikle iyi olmayan izlenimler veren böcekler aslında besin olarak çok faydalıdır. Bilim adamları beslenme alışkanlıklarımıza böcek ve haşerleri katmamızı şiddetler önermektedir. İnsanlarda özellikle yaşayış biçimlerine bağlı olarak değişen gıda seçimi vardır. Bazı bölgelerde tercih edilen gıdaların arasında böceklerde yerini almıştır.
Eski zamanlarda böcekler en çok tüketilen besinlerin başında gelmekteydi. Günümüzde ise bir kaç tür omurgalı ve yumuşak böcekler yenmektedir. Ancak bir çok böcek sağlığımız için çok yararlıdır.
Böceklerde bol miktarda protein bulunmaktadır. Etlerindeki yağ oranı ise bir hayli düşüktür. Böcekler insan vücudu için gerekli olan kalsiyum, demir, fosfat gibi birçok elementi bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca böceklerde bol miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır.
Protein Miktarı Bakımından Bazı Böcek Türleri
Çekirge: % 50 - 75
Örümcek: %64
Karınca: %24
Tavuk: %23
Balık : % 21
Sığır eti : %20
Kuzu eti : %17
Protein miktarları göz önüne alındığında tüketmediğimiz çekirgedeki protein oranının sıklıkla tükettiğimiz tavuk etine oranla yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu görmekteyiz.
Böcekler kurutulmuş durumda saklanmaktadır. Bu şekilde tüketilmektedir. Yukarıda böceklerdeki protein oranların vermiştik. Farklı bir örnekle açıklayacak olursak kurutulmuş böcekler çiğ et ve balığa oranla doymamış yağ bakımındanda oldukça zengindir.
Böcek yeme aynı zamanda bir kültür ve alışkanlık meselesidir. Avrupa kıtasında böcek tüketilmezken Afrika da bazı böcek türleri tüketilmektedir. Aslında bu insanların yaşayış tarzları ve modernleşme algısıyla alakalı bir durumdur. Böcek yemeyi geri kalmış ülke davranışı olarak algılamak yanlıştır. Çünkü dünyanın süper güçlerinde biri olan Japonya da bir çok böcek türü tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 500 adet böcek türü yenildiği açıklanmıştır. Böcek tüketen ülkelerin aşında Meksika yer almaktadır.
Böcek tüketimi olan bazı ülkeler
Tayvan'da cırcır böcekleri bolca tüketilmektedir. Papau Yeni Gine de muz toplandıktan sonra muz yapraklarında ki kurtlarda toplanmaktadır. Bu böcekler kurutularak saklanmakta ve sonrasında tüketilmektedir.
Böcek yemek isteyen kişiler bu böcekleri sağlıklı bir biçimde yakalamalıdır. Yakaladıktan sonra ise hızlı bir şekilde tüketmeli ya da olması gerek saklama koşullarını sağlamalıdır. Karasinek ve hamamböcekleri bünyelerinde çok fazla bakteri taşımaktadır. Bu tür böceklerin yenilmesinden uzak durmamız gerekir. Tüylü böcekler ise boğazı tahriş ettiklerinden dolayı fazla tercih edilmemelidir. Renkli böceklerin bir çoğu vücudumuz için zararlıdır. Çünkü, bu tür böcekler bünyelerinde zehir taşımaktadırlar. Sonuçta hangi tür böcek olursa olsun üzerlerinde parazit taşıdıklarından dolayı çok iyi bir şekilde pişirilmelidir.
Böcekler yakında raflarda yerini alacağa benziyor. Araştırmalarda göre günümüzde tüketilen aşırı yağlı yiyeceklerin yerine kurutulmuş böceklerin piyasaya çıkacağı anlatılmaktadır. Sağlıklı yaşam ve uzun ömür için kısa bir zaman sonra marketlerde satılacağını söylenmektedir. Bu konuda Uluslararası Tarım Organizasyonu çalışmalar yapmaktadır.
Uzmanlar böcek türleri üzerinde yaptığı araştırmalarda özellikle Avrupa olmak üzere batı dünyasında 1700 böcek türünün tüketilebileceğini açıklamıştır. Böcek yeme alışkanlığı farklı bir şekilde kazandırılabilmektedir. Belli besinlerin içine konan böcekler insanlarda böcek yeme hissini yaratmadığı taktirde bu alışkanlığın kazanılabilme ihtimali vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.