Kellik yüzyıllardır süregelen bir deri sorunudur. Erkekler başta olmak üzere herkeste görülebilecek bir bünyesel reaksiyondur. Tıp insanları bir sorun olarak görülen saç dökülmesine karşı hep çalışma içerisinde olduysa da kesin bir tedavisi mümkün kılınamamıştır. Dökülen saçların tekrar çıkması için yapılan çalışmalar sonuçsuz kaldıkça da bunun yerine dökülen saç miktarını en aza indirgeme yöntemi için çalışılmaktadır.
Saç dökülmesiyle ilgili ilk olarak şu söylenebilir: Bu sorun kişilerde sosyal ve psikolojik etkiler bırakmaktadır. Saçları dökülen kişi toplum arasına karışmaya çekinmekte, toplumun kendisini komik bulacağını ve nihayetinde alay edeceğini düşünmektedir. Diğer yandan kendisini fiziksel ve ruhsal yönden zayıf gördüğü için psikolojik olarak çöküntü yaşamaktadır. Bilinmelidir ki bu psikolojik durum kişinin stresini artıracağından saç dökülmesi daha da artacaktır. Cildiye uzmanları saçları dökülen kişilere stresten uzak durmalarını öncelikle tavsiye ediyorlar. Zira psikolojik etkiler kellik sorununda bir devir daim etkisi yaratıyor; stres saç dökülmesine, saç dökülmesi de strese sebebiyet veriyor. Kişi bir an evvel bu problemi ortadan kaldırmak adına çeşitli yollar deniyor. Ancak saç dökülmesi görülen kişilerin öncelikle bir dermatoloğa muayene olmaları daha doğru bir hareket olacaktır.
Saç dökülmesinde etkisi görülen haller sadece stresle sınırlı değildir. Özellikle bayanların kullandığı saç bakım ürünleri ve kozmetik ürünler, içerisinde bulundurdukları bazı enzimlerle saçlara zarar verebilmektedir. Özellikle saç boyalarının enzimlerinin zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar bu tür ürünlerin dikkatli kullanılmasını tavsiye etmişlerdir. Ayrıca uzun saçlıların saçlarını atkuyruğu bağlamalarının, örmelerinin de saç dökülmesinde etkisi olduğu bilinmektedir. Duş sonrasında saçı havlu ile kurutmak da aynı zamanda koparak dökülmelere yol açabilmektedir. Bunun yerine geniş dişli taraklar tercih edilebilir. Diğer yandan başka bir faktör de ailesel yani ırsi kelliktir. Bu tür genetiksel kellikler daha çok erkeklerde görülür. Bu sebepten "Erkeksel kellik" olarak nitelenebilir. Kadınlarda da görülebilir ama kadınlarda sadece yerel açılmalar olarak görülecektir, kellik oluşturmaz. Erkeksel kellik çok küçük yaşlarda da meydana gelebilir, önüne geçilmesi için doktor müdahalesi şarttır. Aynı zamanda kullanılan ilaçlar, yaşam kalitesi ve standardı, çeşitli deri hastalıkları, travmalar, çocuklarda ve kimi zaman erginlerde de görülen saç koparma hastalığı da saç dökülmesinde diğer faktörlerdir.
Tedavisi mümkün mü?
Saç dökülmesinin tedavisi sebebine göre belirlenecektir. Sebebi belli olmayan hiçbir rahatsızlığın tedavisi de mümkün olmayacağı için öncelikle bir cildiye uzmanına görünmekte fayda var. Cildiye uzmanı rahatsızlığın sebebine göre hastayı yönlendirecek ve gerekli tedaviler yerine getirilecektir. Unutulmamalıdır ki, piyasada henüz kaybedilen saçların yerine yenisini getiren bir ilaç yoktur! Bunu vadeden ürünleri kullanmaktan kaçınılmalı ve doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmalıdır.
Bazen çeşitli tedavilere rağmen saç dökülmesi durdurulamayabilir. Bu durumlarda hastalara alternatif bir yol önerilebilir, saç ekimi. Saç ekimi yapılabilmesi için daha önce tedavilerde başarısız olunması aranan bir şart olmasa da kişi böyle davranmalıdır. İstenilen sonuç tedaviyle sağlanamamışsa saç ekimi tercih edilebilir. Ancak gerek ülkemizde gerekse yurt dışında uygulanabilen saç ekimi, kimi art niyetli kişilerce suiistimal edilebilmektedir. Bu kişiler kendilerini dermatolog, saç ekimi uzmanı gibi sıfatlarla tanıtabilmekte ve hastanın anlık acizliğinden faydalanarak yanlış saç ekimi yaparak kişinin gereksiz acılar çekmesine sebep olabilmektedir.
Saç ekimi yaptırılacak kişi ve kurumun seçiminde;
- Saç ekimini yapacak olan tıp kurumunun güvenirliği
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.