Yeni doğan bebeklerde görülen bir rahatsızlık türü olan pilorik stenoz sık karşılaşılmaz fakat ciddi sayılan hastalıklardandır. Aileden gelen kalıtsal durumlar haricinde hastalığın kesin sebebi bilinmemektedir.
Hastalık erkek bebeklerde kız bebeklere oranla 5 kat daha fazla görülmekte erkek bebeklerde ise görülme oranının 150 de 1 olduğu bilinmektedir. Doğumdan sonra hasta olduğu anlaşılmayan bebekler, beslendikten hemen sonra yediklerini kusmaya başlar. Kusmanın ardından ve ya kusma sırasında kan gelmesi de vakalarda görülmüştür. Mide ile ince bağırsağın birleştiği bölgede tıkanma meydana gelir ve yenilen yiyecekler bu noktadan itibaren bağırsaklara sindirim için ilerleyemez. Bebek besinleri geri ağız yolu ile çıkarınca, gıdasız kalır ve acıkır. Hastalığın tedavisi bu süre içerisinde uygulanmaz ise bebek giderek sıvı ve besin alamadığı için zayıflar, derisi buruşur ve yaşlı bir insan teni gibi bir tene sahip olur.
Pilorik stenoz muayene edilerek teşhis edilir. Doktorlar fiziksel yöntemlerle hastalığı teşhis edemediklerinde ultrasonografik yöntemleri kullanarak hastalığı görmektedirler. Hastalığın tedavisi için erken teşhis her yerde olduğu gibi burada da çok büyük öneme sahiptir. Geç kalınan tüm tedaviler diğer hastalıkların oluşmasına olanak vermektedir. Teşhis konulduktan sonra yapılacak ilk iş en kısa sürede bebeği ameliyat etmektir. Ölüm riskini çok az olduğu bu operasyondan 5-6 saat sonra bebek beslenmeye başlar ve3 gün içinde hastaneden taburcu edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.