02/12/2014 0:55
Bilindiği üzere, Makedonya'dan çıkıp Anadolu üzerinden Hindistan'a kadar fetihler yapan Makedonyalı general, imparator kral İskender (Alexander) 32 yıllık hayatı boyunca bir çok millete ve ırka boyun eğdirdirmesine rağmen Antalya'nın Korkuteli yolu üzeri 18. km de Güllük dağı (soliymus) eteklerinde kurulmuştur. Bir Psidya ( iç akdeniz dağlık bölgesi kentleri) kenti olan Termessos'u, 30 gün boyunca kuşatmasına rağmen bir türlü ele geçirememiştir...

Bir savaş ve strateji ustası olan Büyük İskender; çok akıllı ve zeki, Aristodan dersler almış tarihi çok iyi bilen, Yunan kültürüne ilgi duyan akıllı bir devlet adamıydı. 32 yıllık hayatına bir çok önemli seferler ve savaşlar sığdırmış, dogu ile batıyı iyi analiz edip sentezlemiş , doğuda ve asya'da 70'e yakın şehirler kurmuş büyük bir imparatordur. Ege den başlayan seferlerinden sonra Antalya'nın pamfilya bölgesi olarak adlandırılan, bugünkü Aksu ilçesinde bulunan o zamanın en zengin kentlerinden birisi olan Perge'yi hiçbir zorlukla karşılaşmadan teslim aldı. Söylentiye göre İskender'in yolunda olmayan Termessos'u almasını Pergeli ileri gelenler yönlendirmiş. Çünkü İskender, Pergeden sonra Gordion'u ve Ankara 'yı almayı planlamaktaydı. . Aslında coğrafik açıdanda bakılırsa Termessos'tan geçmek çok mantıklı değildi. Çünkü düz geçitler varken ordusunu kartal yuvasını andıran bir kentin üzerinden, engebeli ve sarp geçitler arasına sokmak çok da akıllıca değildi. . Mö 333 te İskender kenti 30 gün boyunca kuşattı. . Termessoslu askerler kenti çok cesur bir şekilde savundular. . Kent zaten bir kartal yuvasını andırır şeklide korunaklı ve surlarla çevriliydi...

İskender'in bu kenti alamamasında bir diğer etken ise, kış ayının yaklaşmasıydı...Bu nedenle kuşatmadan vazgeçmiş ve o sinirle günümüzde Burdur'un Ağlasun ilçesinin hemen yanıbaşındaki bir başka zengin psidya antik keti Sagalassos 'u ele geçirmiş kentin tüm erkeklerini kılıçtan geçirip kellelerini kazıklara dikmiştir. Savaşcı ve cesur olan Termesosslular komşularına yardıma gitmişler. İskender'e arkadan saldırmışlar; ancak sayıca üstün olan İskender ve ordusu galip gelmiştir. .

Büyük İskender'in ölümünden sonra ülke , komutanlarınca 7 bölgeye bölünmüştür. . Bunlardan bir tanesi olan Anadolu bölgesi (o zamanlar asya minor diye geçiyor ) İskenderin komutanları olan Antigonos ve Alcetas arasında çatışmaya neden olmuştur. . Antigonos ile yaptığı savaşı kaybeden Alcetas , Termessos'a sığınmış, Termesosslular yine bir cesaret örneği göstererek komutan Alcetas'ı Antigonos'a vermek istememişler. . Bunun üzerine şehir yeniden kuşatılmış. Ancak Termessos'un ileri gelenleri Antigonos'la gizlice anlaşarak, Alcetas'ı Antigonos 'a vermeyi planlamışlar. . Bunu hisseden Alcetas, kendini öldürmüş ve Antigonos'a ölü bedenini teslim etmişlerdir. . Antigonos ta Alcetas'ın tüm organlarını parçalayıp şehrin girişine kazıklara dikerek sergilemiştir. .

Bu olayın üzerine Termessos'lu gençler bu olaya çok kızmışlar. . İçlerinde bazılarının babaları bile varken şehrin tüm ileri gelenlerini öldürmüşler ve Alcetas'ın parçalanmış vücudunu alarak, onun için büyük bir taştan kahramanlık anıt mezarı yapmışlardır. Günümüzde halen bu anıt mezar sağlam bir şekilde durmaktadır. .

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi